Jednak wiele osób, jeszcze przed zakupem urządzenia, zastanawia się, jak działa kuchnia indukcyjna. Kolejne pytanie, to jak gotować na kuchni indukcyjnej, wyposażonej w pole magnetyczne? Jeśli interesuje Cię ten temat, zapraszamy do lektury.
- Jakie garnki nadają się do płyty indukcyjnej?
2. Gotowanie na płycie indukcyjnej - czy na indukcji gotuje się szybciej?
3. Czy gotowanie na indukcji jest zdrowe? - Płyta indukcyjna - czy to dobre rozwiązanie?
Jakie garnki nadają się do płyty indukcyjnej?
Do gotowania na kuchence indukcyjnej przeznaczone są specjalne garnki, na przykład ze stali nierdzewnej. Powinny one przede wszystkim posiadać grube, kilkuwarstwowe dno. Im grubsze, tym lepsze, jeśli chodzi o płytę indukcyjną. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest dno trójwarstwowe lub grubsze w wbudowanym dyskiem aluminiowym. Dzięki temu skraca się czas gotowania, a w efekcie oszczędza się energię elektryczną. Jakie jest zadanie aluminiowej wkładki? Przede wszystkim dostarczenie większej ilości ciepła do wnętrza naczynia, dzięki czemu danie po odstawieniu z kuchenki dłużej utrzymuje ciepło. Bardzo ważna jest także idealnie dopasowana średnica i płaska powierzchnia dna. Aktualnie wybór garnków na indukcję jest bardzo duży. Dostępne są w każdym sklepie, a ich ceny są bardzo korzystne. Więcej informacji znajdziesz na stronie Solgaz.
Gotowanie na płycie indukcyjnej - czy na indukcji gotuje się szybciej?
Zasady, które obowiązują podczas gotowania na płycie indukcyjnej nie są wcale skomplikowane. Jeśli chcesz przyrządzić jakąś potrawę na kuchence indukcyjnej, trzeba uruchomić wybrane grzejne pole i ustawić na nim garnek. Wtedy właśnie dochodzi do procesu indukowania, czyli na dnie garnka powstają prądy wirowe. Indukcja często wyposażona jest w system booster i timer. Pierwszy z nich pozwala na szybsze gotowanie, a drugi ustawienie czasu, po którym płyta automatycznie przestanie pracować. Jeśli potrzebujesz więcej szczegółów, zajrzyj na https://solgaz.eu/sklep/plyty-indukcyjne/.
Czy gotowanie na indukcji jest zdrowe?
Wiele osób zastanawia się, czy gotowanie na indukcji jest zdrowe. Wątpliwości budzi przede wszystkim działanie pola magnetycznego, w które wyposażone są płyty indukcyjne. Kuchenka indukcyjna jest z całą pewnością w pełni bezpiecznym urządzeniem. Negatywne skutki narażenia na działanie pola magnetycznego mogą się pojawić, jeśli ktoś spędzałby w jego pobliżu kilka lat, przez przynajmniej 8 godzin dziennie. W domowych warunkach nikt nie spędza tyle czasu przy płycie. Jednakże warto mieć na uwadze, że korzystanie z indukcji powinno nie jest wskazane dla osób z rozrusznikiem serca lub aparatem słuchowym. Poza tą grupą osób, gotować na płycie indukcyjnej może każdy. Warto też wspomnieć, że bezpieczeństwo użytkowania indukcji jest znacznie wyższe, niż kuchenki gazowej. Jest to szczególnie istotne, jeśli w domu są małe dzieci.
Płyta indukcyjna - czy to dobre rozwiązanie?
Płyta indukcyjna to rozwiązanie, na które decyduje się coraz więcej osób. Po pierwsze, w wielu nowych mieszkaniach nie ma instalacji gazowej, a więc zainteresowanie płytą indukcyjną jest naturalne. Po drugie gotowanie na indukcji jest szybsze i bezpieczniejsze, w porównaniu do tego, co oferuje kuchenka gazowa. Warto wspomnieć też o tym, że indukcja jest łatwa do umycia i doskonale prezentuje się w każdej nowoczesnej kuchni.