Zaproszenie na kawę może mieć charakter prywatny, jak i biznesowy. I na tym też polega fenomen tego trunku. Zawsze znajdzie się przecież dobry argument na wspólne wypicie kawy. Nie powinien więc nikogo dziwić swojego rodzaju trend na prowadzenie działalności w postaci kawiarni lub restauracji z pyszną kawą. Pytanie jednak co zrobić, by rzeczywiście taka była? Jaki ekspres do kawy wybrać, by napój zachęcał gości do kolejnych odwiedzin, a także jakie parametry powinien mieć profesjonalny sprzęt do jej parzenia?
- Czym się kierować podczas wyboru ekspresu?
- Jakie parametry ekspresu wziąć pod uwagę?
- Kolbowy czy automatyczny?
- Ekspresy La Marzocco
Czym się kierować podczas wyboru ekspresu?
Przed zakupem ekspresu do kawiarni lub restauracji, w pierwszej kolejności należy wziąć pod uwagę profil swojego lokalu. Warto przyjrzeć się klientom i ich oczekiwaniom. Jeśli miejsce jest dedykowane ludziom, którzy znają się na jakościowej kawie, wybór ekspresu powinien być jednoznaczny - najlepszy. Jeśli zaś, zarówno budżet jest ograniczony, jak i sama kawiarnia ma w pierwszej kolejności zaspokajać gusta smakowe łasuchów domowych wypieków, sprawdzi się jego ekonomiczna wersja. To, o czym należy pamiętać wybierając sprzęt, to także przeznaczona na niego powierzchnia i planowana wydajność.
Jakie parametry ekspresu wziąć pod uwagę?
Bardzo istotną kwestię podczas wyboru ekspresu do gastronomii, stanowią funkcjonalne parametry. Jednym z ważniejszych jest chociażby boiler. Im większy, tym będzie bardziej wydajny. Na rynku można się już spotkać z ekspresami, w których zaprogramowana została technologia dwóch boilerów. Oddzielne boilery znacząco wpływają na proces wstępnego zaparzania espresso i wytwarzanej pary. Ważną cechą jest także moc grzałki. Przekłada się ona bezpośrednio na tempo podgrzewania wody, co ma znaczącą wartość w przypadku ekspresów, w których pojemność boilera jest duża. Należy także przyjrzeć się poborowi wody z sieci oraz pompie. Kluczowym elementem każdego profesjonalnego sprzętu do parzenia kawy są dysze do spieniania mleka. W lokalach gastronomicznych najlepiej sprawdzają się te wykonane ze stali nierdzewnej. Dodatkowo jakościowy ekspres powinien być wyposażony w podgrzewacz. Ciepłe filiżanki gwarantują utrzymanie odpowiedniej temperatury kawy i pianki.
Kolbowy czy automatyczny?
Ekspres automatyczny to jeden z najczęstszych wyborów w przypadku lokali, którym zależy na jakościowej kawie, lecz nie ona odgrywa przysłowiowe 'pierwsze skrzypce' w menu. Nie wygląda on jednak tak spektakularnie jak ekspres kolbowy. Może natomiast być atrakcyjny dla kawiarni bez profesjonalnego baristy na pokładzie. Nie mogą sobie na to jednak pozwolić lokale, gdzie to właśnie kawa jest sztandarowym elementem oferty. W ich przypadku ekspres kolbowy to absolutne must have. Dzięki niemu lokal będzie mógł uprawiać prawdziwą 'sztukę parzenia' kawy i prezentować jej najwyższy poziom. Bowiem kawa z takiego ekspresu charakteryzuje się wyrazistym, niepowtarzalnym smakiem i aromatem.
Ekspresy La Marzocco
Profesjonalny ekspres do kawy niewątpliwie jest sercem każdej kawiarni i restauracji. Cudowny aromat napoju, unoszący się w najlepszych lokalach gastronomicznych, zaprasza gości do odwiedzin już z daleka. Tego rodzaju sprzęt proponuje klientom marka La Marzocco. Ekspresy kolbowe włoskiego producenta, to najwyższy standard w swojej kategorii. Są bezawaryjne, trwałe i niezawodne, co potwierdza pozycja światowego lidera La Marzocco w rankingach najlepszych profesjonalnych sprzętów do parzenia kawy. Ich szczególną cechą jest także odporność na uszkodzenia mechaniczne. Na uwagę zasługuje również atrakcyjny, ponadczasowy design, który przyciąga uwagę klientów. Marka proponuje swoim odbiorcom ponad 30 różnych modeli ekspresów, dzięki czemu spełnia oczekiwania najbardziej wymagających użytkowników.
Szukając ekspresu do kawiarni, należy przede wszystkim mieć na uwadze zachowanie najwyższych standardów. To żadna sztuka serwować klientom 'po prostu kawę'. Kultowe kawiarnie stały się popularne właśnie dzięki utrzymaniu jakości. Kawa jest wymagającym napojem. Do jej przygotowania nie wystarczą tylko umiejętności baristy i wysokiej klasy ziarno. W procesie parzenia, ogromną rolę odgrywa ekspres, dlatego też warto zaufać najlepszym specjalistom zajmującym się jego produkcją.
<