Ergonomia w restauracji
Zacznijmy od wyjaśnieniu istoty zagadnienia ergonomii. Ergonomia bowiem to nauka, która ma na celu badanie czynników wpływające na komfort oraz zdrowie człowieka wykonującego daną czynność. Zatem ergonomia w restauracji, nastawiona na wygodę klientów, będzie skupiać się na tym, aby podczas posiłku zarówno krzesła, jak i stół, sztućce czy też oświetlenie było przystosowane do wygodnego spożywania posiłku w tejże restauracji. Zatem jak widzimy wybór mebli ergonomicznych do swojej restauracji to absolutna podstawa, dzięki której możemy zachęcić potencjalnych klientów do wybrania naszego lokalu na np. obiad tudzież rodzinną uroczystość. Wybierając zatem meble do restauracji, skupmy się na zakupie wygodnych i ergonomicznych krzeseł, pasujących swym wzrostem do stolika. Tak aby klient mógł swobodnie sięgać do rzeczy znajdujących się na stole.
Umiejętność planowania
Jako że im więcej miejsc uda nam się zmieścić w swej restauracji, tym większy zysk możemy otrzymać, warto szczegółowo rozplanować rozmieszczenie stolików oraz krzeseł. Jednakże musimy pamiętać o komforcie klientów. Stoliki nie mogą stać bezpośrednio przy sobie. Konsumenci muszą bowiem mieć prywatność i w spokoju zjeść. Zatem plan miejsc nie jest taki łatwy do wymyślenia. Przykładowo, możemy wybrać kilka mniejszych, dwu lub trzyosobowych stolików. I między nimi wybrać nieco większy stół. Tak aby wszystko było w ładzie i harmonii. Pozostawiając jednak miejsce dla osób chodzących pomiędzy stołami i dbając o to, żeby każdy z klientów miał wystarczająco miejsca, a stolik był na tyle szeroki, żeby wszystko się na nim pomieściło.
Łatwe do czyszczenia
Wbrew pozorom, to bardzo ważne. W restauracji często się zdarza, iż klient lub kelner niechcący coś przewróci i stół się ochlapie. Warto więc wybierać stoły z materiału odpornego na zabrudzenia i łatwego do umycia. Pod kątem łatwości czyszczenia warto też zrezygnować z obrusów, chyba że pod kątem estetyki lokalu, nam na nich zależy. Przy okazji warto wspomnieć o codziennej konieczności kilkukrotnego mycia każdego ze stołów oraz innych mebli. W końcu w restauracji powinno być wręcz sterylnie, oczywiście pod względem czystości. Większość klientów, oprócz smaku potraw, ceni sobie właśnie schludność restauracji. Dlatego też najlepiej wybrać być może odrobinę mniej wymyślny model stołu, aczkolwiek łatwiejszy do umycia; taki który czyści się szybko, bo czas jest bardzo ważny pracując w gastronomii. Po co tracić czas na czyszczenie opornego stołu, który wymaga wiele czasu, aby zostać porządnie umytym i czystym. Ta zasada nie tyczy się tylko stołu, a i krzeseł.
Dopasowane do reszty wystroju
Każda restauracja ma swój własny, niepowtarzalny klimat. Dzięki temu właśnie klient wybiera tę a nie inną knajpę, aby zjeść w niej posiłek i odpocząć, zaprosić do niej kogoś bliskiego. Meble restauracyjne zaś dopełniają klimatu lokalu. Designerskie meble pasują do tak samo nietypowego wystroju restauracji. Możemy zdecydować się też na zamówienie meble, wymarzonych i idealnych do lokali gastronomicznych. Bowiem wyposażenie restauracji to również stoliki kawowe, a te często właśnie wybierane są na zamówienie, aby pasowały do reszty stolików. Do restauracji meble powinny tworzyć całość, pasować do koloru ścian, motywu przewodniego restauracji (np. mitologicznego). Producent mebli często po wysłuchaniu naszych życzeń, doradzi nam konkretne meble lub zaproponuje właśnie wybór mebli na specjalne zamówienie. Pamiętajmy, że również warto wybrać dekoracje na stół. Restauracje na ogół celują w kwiaty, które ładnie podkreślają przestrzeń. Pamiętajmy, aby meble do restauracji, które kupimy spełniały wszystkie wymienione wyżej warunki, a zachwycimy swych klientów i sprawimy, że chętnie przyjdą do naszej restauracji ponownie.
Wiemy już, jak powinien wyglądać zakup wszystkich mebli do restauracji. Tylko spełnienie wszystkich powyższych warunków przyniesie zarówno nam, właścicielom, jak i naszym klientom satysfakcję. Jeżeli nie jesteśmy pewni, który typ mebli będzie w sam raz do naszej restauracji, albo nie wiemy czy połączenie danego stołu z wybranymi krzesłami, okaże się strzałem w dziesiątkę, zawsze możemy się poradzić sprzedawcy tudzież architekta wnętrz. Jednakże najważniejsza jest wygoda gości restauracji oraz wytrzymałość mebli i ich odporność na zabrudzenia. Takie meble można i doprawdy warto znaleźć, aby zadowolić nawet najbardziej wybrednych. Wówczas i my będziemy usatysfakcjonowani. Zadowolenie gościa restauracji przekłada się bowiem na nasz zysk i naszą renomę, zatem osoba, która była zadowolona z naszych usług zapewne przyjdzie ponownie i być może zaprosi też rodzinę.