Nawet mieszkając w apartamentowcu w dużym mieście można sięgać po naturalne sposoby pozbywania się części odpadów. Opowiemy dziś, czym są kompostowniki domowe i jakie mają zalety.
Kompostowniki plastikowe w mieszkaniu
Odpady roślinne stanowią aż 30% śmieci, produkowanych przez gospodarstwo domowe. Z pomocą przychodzą kompostowniki domowe, w których możemy takie odpady utylizować. Gromadzenie odpadów organicznych w specjalnym pojemniku powoduje, że wytwarza się kompost, czyli naturalny nawóz.
Do mieszkania najlepiej kupić pojemnik z tworzywa sztucznego. Jeśli chodzi o Kompostowniki domowe sklep ma w swojej ofercie produkty, wyróżniające się estetycznym designem. Można je więc ustawić wszędzie i wcale nie trzeba ich chować. Niemniej najlepszym miejscem będzie kuchnia lub spiżarnia. Kompostownik można też wstawić do szafki pod zlewem lub umieścić w skrytce.
Co warte podkreślenia – zmiany gnilne zachodzą szybciej w plastikowym kompostowniku, ustawionym w domu. Dzieje się tak, ponieważ w domu jest cieplej, a dodatkowo plastikowy pojemnik świetnie izoluje.
Kompostownik ogrodowy i balkonowy
Oczywiście, jeżeli istnieje taka możliwość, to kompostownik można trzymać na balkonie lub ustawić go w ogrodzie. Do ogrodu idealnie nadają się kompostowniki drewniane, ponieważ dopasowują się do otoczenia. Właściwie taki kompostownik można wykonać samodzielnie, zbijając prosty pojemnik z desek. Może to być nawet otwarty kompostownik. Mimo wszystko to rozwiązanie nie jest zbyt estetyczne. Warto zatem zdecydować się na pojemnik z pokrywą.
Kompostowniki ogrodowe z drewna mogą również stać na balkonie. Niemniej na zimę warto zabezpieczyć pojemnik przed mrozem lub po prostu wstawić go do domu. Proces kompostowania w mieszkaniu nie niesie za sobą żadnych nieprzyjemności. Jak wspomnieliśmy – kompostowniki plastikowe są bardzo estetyczne. Niektóre modele przypominają wręcz designerski mebel lub dekorację. Ponadto prawidłowo prowadzony kompost, trzymany w zamykanym pojemniku, nie generuje nieprzyjemnego zapachu.
Jakie odpady nadają się do kompostowania?
Do kompostownika można wrzucać takie odpady, jak:
- trawę
- skorupki jaj
- rośliny domowe (zwiędłe kwiaty)
- skórki po owocach
- obierki po warzywach
- fusy po kawie i herbacie
Trzeba też wiedzieć, czego nie powinno się wrzucać do domowego kompostownika:
- kości
- odchodów zwierząt
- papierosów
- opakowań papierowych
- tkanin
- popsutej żywności
Jak przebiega proces kompostowania?
Gromadzone odpady organiczne podlegają naturalnym procesom przemiany materii. Niemniej można te procesy przyspieszyć. W tym celu dolewa się do kompostownika mieszankę z bakteriami probiotycznymi. Innym sposobem (można go wykorzystywać również w mieszkaniu) jest hodowanie w pojemniku dżdżownic kalifornijskich. Powstały z ich udziałem kompost jest jeszcze bardziej wartościowy i bogatszy w składniki pokarmowe; nazywa się go wernikompostem lub biohumusem. Takie rozwiązania znacznie przyspieszają produkcję kompostu, który jest wówczas gotowy po kilku miesiącach (w normalnych warunkach zwykle trwa to rok).
Gromadzenie odpadów organicznych – dlaczego warto?
Zalet kompostowania jest naprawdę wiele. Przede wszystkim redukujemy w ten sposób ilość produkowanych odpadów, co jest proekologiczne. Ponadto zyskujemy cenny nawóz. Możesz go użyć do hodowli roślin domowych lub do uprawy roślin na działce. Jeżeli mieszkasz w bloku, to możesz przekazać go osobom, które dbają o zieleń na osiedlu. Obecnie każdy skrawek zieleni w mieście jest na wagę złota.
Ograniczając wyrzucanie odpadów organicznych, zapobiegasz również rozprzestrzenianiu się szczurów (a wraz z nimi poważnych chorób). Jak wiadomo – gryzonie te żywią się resztkami. W miastach jest to prawdziwa plaga, którą trudno opanować. Każdy z nas może się jednak przyczynić do zwiększenia bezpieczeństwa sanitarnego.