sobota, 26 luty 2022 11:45

Owoce w czekoladzie

Oceń ten artykuł
(1 Głos)
polewa czekoladowa przepis polewa czekoladowa przepis wedele

Istnieją desery, które nigdy się nie starzeją. To chociażby brownie, muffinki i oczywiście owoce w czekoladzie. Kojarzą się ze słodyczą i zmysłowością. To idealna przekąska na Walentynki, ale także świetny pomysł na nietypowy deser dla gości.

 

Jakie owoce pasują do czekolady?

Właściwie wszystkie. Trudno wyobrazić sobie, by jakieś owoce nie pasowały do czekolady. Ten dodatek sprawdzi się przy cytrusach, owocach egzotycznych, a nawet jabłkach. Pewnie znajdą się także entuzjaści awokado z czekoladą, choć my tak daleko, w swoich poszukiwaniach idealnych smaków, nie zaszliśmy. Owoce w czekoladzie mają tylko jedną zasadę – muszą mieć konsystencję, która umożliwia złapanie ich w rękę, nadzianie na wykałaczkę czy widelec. Dlatego marakuja w czekoladzie raczej nie wyjdzie. Ją zostaw na ciasto czekoladowe – tak, to połączenie jest genialne. No dobrze, ale jak przygotować owoce w czekoladzie? Na to jest kilka sposobów.

Fondue z czekolady czy owoce w polewie?

Doskonałym sposobem na to, by podać gościom świeże, soczyste owoce w towarzystwie czekolady, jest skorzystanie z naczynia do robienia fondue. W pojemniczku wystarczy rozpuścić trochę czekolady i cały czas ją podgrzewać. Na półmisku natomiast należy położyć owoce w kawałkach lub całości – maliny, jeżyny, truskawki, pokrojone banany, kawałki mandarynki czy połówki śliwek. Cokolwiek, co sprawia Tobie i Twoim gościom przyjemność. To idealny pomysł na bardzo prosty w przygotowaniu deser. Jeśli nie masz naczynia do fondue, możesz zatopić owoce w polewie czekoladowej i nadziać je na wykałaczki. Potrzebna jest Ci jednak polewa czekoladowa. Przepis jest banalnie prosty. Zagotuj w garnuszku 250 mililitrów kremówki ze szczyptą cukru. Po zdjęciu jej z ognia dodaj dwie tabliczki czekolady i mieszaj tak długo, aż całość się rozpuści. Polewa będzie idealnie gładka. Teraz czas na owoce. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wetknij w nie wykałaczki i polej przygotowaną polewą. Włóż blaszkę do lodówki. Po godzinie deser będzie gotowy. Wystarczy przełożyć go na półmisek.

Tak przygotowany deser zasmakuje każdemu, kto kocha połączenie nienachalnej słodyczy z orzeźwiającym smakiem świeżych owoców.