sobota, 20 sierpień 2022 15:28

Stoły restauracyjne – okrągłe czy kwadratowe? Porównanie obu kształtów

Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Okrągłe stoły do restauracji Okrągłe stoły do restauracji pixabay

Otwierając własną restaurację, jednym z istotniejszych elementów jest wybór odpowiedniego rodzaju stołów. Ma to niebanalne znaczenie dla wygody i bezpieczeństwa Twoich przyszłych klientów. 

Na rynku dostępnych jest wiele modeli, a wybór odpowiedniego może przyprawiać o zawroty głowy. Jaki model będzie w takim razie najlepszy? Przeczytaj ten artykuł, aby poznać wady i zalety zarówno stołów okrągłych, jak i kwadratowych.

Kwadratowe stoły – wady i zalety 

Niewątpliwą i zdaje się najważniejszą zaletą kwadratowych stołów, jest możliwość ich bezproblemowego połączenia. Dzięki temu rozwiązaniu możesz w szybki i łatwy sposób uzyskać długi, prostokątny stół. Taką opcję z pewnością docenisz w przypadku, kiedy klienci będą chcieli zarezerwować jeden stół na większą liczbę osób. Kolejną zaletą kwadratowego kształtu jest możliwość ustawienia stołów bezpośrednio przy ścianie. Nie nastręczają one również problemów przy ich rozstawianiu na sali – z łatwością możesz zachować odpowiedni odstęp jednego stolika od drugiego.

Ponadto tego typu meble nie zajmują zbyt wiele miejsca i dzięki swojej ustawności są bardzo praktyczne. Kwadratowe stoły są także dość uniwersalnym elementem wystroju, dzięki czemu odnajdują się właściwie w każdym wnętrzu. Takie rozwiązanie ma jednak również swoje wady. Możemy tutaj wymienić, chociażby występowanie kantów, które mogą okazać się niebezpieczne (szczególnie w przypadku małych dzieci). 

Okrągłe stoły – wady i zalety 

Okrągłe stoły mają niewątpliwie wiele zalet. Przede wszystkim są one rzadziej stosowane, dzięki czemu restauracja z takimi stolikami ma szansę wyróżnić się na tle konkurencji. Kolejną oczywistą zaletą jest także brak kantów, co zapewnia bezpieczeństwo najmłodszym klientom. Dodatkową zaletą tego typu mebli jest to, że wszystkie osoby, które przy nim siedzą, mogą bez trudu nawiązać ze sobą kontakt wzrokowy.

Okrągłe stoły do restauracji są także uważane za zdecydowanie bardziej eleganckie niż ich kwadratowe odpowiedniki. Decydując się na taki kształt, musimy jednak brać pod uwagę to, że tego typu stoły nie sprawdzą się w każdym wnętrzu. Ponadto są także mniej ustawne. Ciężej jest zachować z każdej strony odpowiedni odstęp – wymaga to nieco więcej miejsca niż w przypadku kwadratowego kształtu. Kolejnym minusem takiego rozwiązania jest z pewnością to, że nie ma żadnej możliwości połączenia okrągłych stolików w jeden większy. Jednak uważa się, że dla pracowników lokali stoły okrągłe są łatwiejsze w obsłudze.

Oba rozwiązania mają zarówno swoje wady, jak i zalety. Oczywiście to, jaki rodzaj stołu wybierzemy do restauracji, zależy przede wszystkim od indywidualnego charakteru lokalu. Warto zwrócić uwagę na takie parametry jak, chociażby: dostępną powierzchnię, styl wystroju wnętrza czy też przeznaczenie restauracji. Decyzji nie warto zostawiać przypadkowi, ponieważ źle dobrane stoły mogą zniechęcić klientów do ponownego odwiedzenia lokali. Na rynku dostępnych jest wiele modeli, dzięki czemu każdy znajdzie produkt dopasowany do jego potrzeb. Przed zakupem należy zapoznać się z ofertą oraz opiniami na temat sklepu. Powinniśmy wybierać produkty wyłącznie od producentów, takich jak Vast24.pl którzy cieszą się uznaniem wśród klientów, dzięki czemu możemy liczyć na najwyższej jakości produkty.